Koll på kolhydrater
i lunch och middag

Pedagogiskt bildMATerial

för dig som ger råd om

hälsofrämjande matvanor >> 

bildMATerial                 Kontakt

Kolhydraträkning vid diabetes

Hur mycket kolhydrater innehåller lunchen/middagen?        

Gram kolhydrater per livsmedelsportion                                                         Färdigrätter och snabbmat längst ner på sidan!

 

1. Potatis/ ris/ pasta....

   

      35 g (12 g/st)

3 st, 225 g kokt potatis

      35 g

½ dl potatismos 

      20 g

21/4 dl rotmos 

 

     17g

11/4 dl potatismos

       40 g 

3½ dl pommes frites

        50 g 

3 dl kokt spagetti

4 dl kokta makaroner

     45 g

2-2½ dl kokt ris

    20 g

1 dl kokt ris

                                 

      30 g

drygt 1½ dl kokt matvete

1½ dl  kokt matkorn

     30 g

drygt 1½ dl kokt bulgur

drygt 2½ dl kokt couscous  

knappt 2 dl kokt quinnoa

                                 

 

... bröd

Kolhydratmängden i mjukt bröd är ofta omkring hälften av brödets vikt.

  17 g

Lingongrova

  8 g

knäckebröd

 

 

 

 

 

  0 g

Matfett

     25 g

40g hembakat bröd

 

     13 g

½ fralla

 

 

 

glutenfritt bröd

17 g

 

 

 

 

2. Kött/ fisk/ vegetariskt.... 

innehåller oftast obetydliga mängder kolhydrater

     0 g

Fläsk-/nötkött

      0 g

Kycklingkött

      6 g

125 g quorn

        0 g

Grillad kyckling

 

      0 g

        Fisk

      0 g

         ägg

     2 g

100 g=1 dl Keso

0 g

100 g mozzarella

 

 

  0 g

Dessertost

 

      0 g

       Bacon

 

        10 g

   60 g= 6 sillbitar

         4 g

         90 g korv

 

          6 g

     100 g pannbiff

  

           8 g

   150 g=10 köttbullar 

 

       7 g

200 g=2 dl köttfärssås

     20 g

125 g fiskpinnar

 

              6 g

      150 g=6 sk falukorv

 

       12 g

250 g=3 dl kött-/fiskgryta

       14 g

250 g=3 dl veg gryta m quorn

      7 g

50 g=drygt ½ dl bönor

       30 g

150 g=2 sk blodpudding

 

              

...tillbehör

   3 g

3/4 dl brunsås

  0 g

1 msk olja/vatten/vinäger

    6 g

3/4 dl vit sås

   1 g

3/4 dl bearnaisesås

   4 g

1 msk ketchup

  7 g

1 msk lingonsylt

  1 g

1 msk osockrad sylt

 

 

3. Grönsaker...

De flesta grönsaker innehåller försumbara mängder kolhydrater.

 

   1 g

50 g broccoli

     2 g

50 g blomkål

  

       3 g

50 g=1 dl pizzasallad

      2 g

   50 g sallad

 

     4 g 

100 g tomat

       3 g

50 g=knappt 1 dl ärter

     10 g

 50 g=knappt 1 dl majs

 

        4 g 

50 g=1 liten morot

   2 g

50 g=½ paprika

      3 g 

90 g=½ avokado

      7 g

50 g=drygt ½ dl bönor

     27 g

 

½ burk= 210 g vita bönor i tomat

     60 g

250 g=2½ dl bruna bönor 

 

  <1 g

25 g oliver

 3 g

25 g = 1/2 dl nötter

 

 

 

...frukt och bär

 (Mängder är inkl avfall; mängden kolhydrater gäller ätlig del.)

     10 g

200 g melon

=150 g utan skal  

    10 g

65 g=10 st vindruvor

      15 g

140 g nektarin

 

   7 g

    kiwi 

   5 g

clementin

      20 g

150 banan

    10 g

1/4 l jordgubbar

       20 g

200 g päron

     20 g

  175 g äpple

   10 g 

½ apelsin

 

 

 

 4. Dryck

  10 g

2½ dl öl

                         

 

5 g

2 dl lättdryck/lingon

25 g

2 dl saft

   10 g

2 dl mjölk

                           

 

  0 g

brännvin/konjak

   1 g

1½ dl rödvin

                          

 

    0 g

vatten

mineralvatten

 

    20 g

2 dl juice

                         

 

 

 

 

Snabbmat, färdigrätter

20 g

3 dl ärtsoppa

30 g

3 dl linssoppa

     

10 g

Soppa, redd, 3 dl

 

 

25 g

Fiskgratäng

1/2 förp./300 g

 

35 g

Paj,

typ ost/skink-

220 g

 

40 g

Big Mac

 

33 g

Mac Feast

 

60 g

Happy Meal

Chicken McNuggets

inkl lättmjölk

                                             

 

30 g

Kebab, liten

 

15 g

korv m bröd, 50 g+ 30 g

 

25 g

med glutenfritt bröd (35 g)

55 g

Falafel, 325 g

30 g

Pizzaslice, 125 g

125 g

hel pizza (från pizzeria)

3 g

pizzsasallad

50 g/1 dl

40 g

Sushi, 240 g = 8 bitar

90 g

Fylld baguette, 300 g

 

 

 40 g

                         

      _____________________________________________________________________________________________

 

   

Kolhydraträkning

 

 

Lunch/middag

 

 4 komponenter:

  1. potatis/ris/pasta, bröd
  2. kött/fisk/vegetariskt
  3. grönsaker/frukt
  4. dryck

 

    

Uppskatta kolhydratmängder och lägg ihop med hjälp av bildtabellen!

 

1. Börja med kolhydratdelen: potatis/ ris/ pasta/ bröd.

 

2. Fortsätt med proteindelen: kött/ fisk/ vegetariskt. 

 

3. Lägg till frukt och grönt.

 

4. Lägg till dryck.

 

Anpassa så att kolhydratmängd och insulindos stämmer överens. 

 

Tänk tallriksmodell när du komponerar dagens huvudmål, så är chansen god att det blir näringsmässigt OK! 

 

 

 

TILL

Kolhydrater i frukost>>

 

Kolhydrater i mellanmål>>

 

Kolhydrater i fika>>

 

Kolhydrater i godis, snacks o glass>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökare: