Bilderna fungerar tillsammans.
Komponera måltider - Lägg upp maten på tallrikar
Lager på lager, ex mjölk + flingor + sylt
bröd + pålägg
____________________________________________________________________
Alla livsmedel är i verklig storlek.
Näringsdeklarationen på baksidan gäller den avbildade mängden.
Kebab, liten
300 kcal
Kolhydrat:..30 g
Protein:......13 g
Fett:...........14 g Mättat fett:5g
Fiber:............2 g
___________________________________________________________________
Mängden som anges, är inkl. avfall - d.v.s. med skal, skrutt, kärna etc.
Näringsvärdet gäller ätlig del.
Banan, 150 g (inkl. skal)
100 kcal....
Vikten 150 g gäller bananen som du lägger i matkassen. Näringsvärdet (100 kcal osv.) gäller den del av bananen som hamnar i magen. (Du behöver alltså inte veta vad livsmedlen väger utan avfall. - Det är redan uträknat.)
____________________________________________________________________
Portionsstorlekar är "normalportioner" - ofta enl Livsmedelsverkets definition.
Mängder anges ofta i både vikt och hushållsmått.
Pasta, 70 g okokt
= ca 3 dl kokt spagetti
= ca 4 dl kokta makaroner/ skruvar
250 kcal....
När det är mer realistiskt är portionen den vikt/storlek som är vanligast/mest typisk.
Äpple, 175 g (inkl. skrutt)
Ex. 175 g väger ett vanligt äpple av en vanlig äpplesort.
___________________________________________________________________
På några bilder finns näringsvärden för liknande livsmedel på baksidan av samma bild. I texten kommer näringsvärdena för det du ser på bilden först.
På jordgubbsbilden finns t ex även näringsvärden för hallon.
___________________________________________________________________
Flera livsmedel finns som större och mindre portion, för att materialet ska passa både vuxna och barn.
Det finns t ex stor och liten portion av köttfärssås, potatismos, ris och köttgryta.
Potatisar finns i 4 storlekar.
________________________________________________
____________________________________________________________________________
KONTAKT
tel 046-13 30 65
mobil 0708-13 65 30 gunilla.jarnblad@kostateljen.se
|