Koll på protein

 

För kostrådgivare >> 

Pedagogiskt MATerial för dig som ger

råd om hälsofrämjande matvanor 

 

 

Hur mycket protein innehåller lunchen/middagen?        

 

Protein per livsmedelsportion                                          Färdigrätter och snabbmat längst ner på sidan

                                                                                                    

 

1. Potatis/ ris/ pasta....

   

      4 g

3 st, 225 g kokt potatis

  5g

2½ dl potatismos

 

  2 g

21/4 dl rotmos (industri) 

 

 2g

11/4 dl potatismos

 

1 g

ca 11/4 dl rotmos (industri) 

  5 g 

3½ dl pommes frites 3 %

5 g 

3½ dl pommes frites, gatukök

 

8 g  

 3 dl kokt spagetti

4 dl kokta makaroner

 

 210 kcal

2-2½ dl kokt ris

2 g

1 dl kokt ris

 5 g

drygt 1½ dl kokt matvete

4 g

1½ dl  kokt matkorn

6 g

knappt 2 dl kokt quinnoa

6 g

drygt 1½ dl kokt bulgur

 

5 g

drygt 2½ dl kokt couscous  

 

... bröd

3 g 

Lingongrova

 

1 g 

knäckebröd

 

4 g 

40g hembakat bröd

   

     2 g 

½ fralla +

5 g lättmargarin

  

 

 

<1/2 g

glutenfritt bröd

 

 

 

 

 

 

 

0 g

1 tsk smör/margarin/

 lättmargarin

 

 

 

 

 

2. Kött/ fisk/ vegetariskt.... 

    

25 g

125 g kött

rå vikt

fett bortskuret

30 g   

125 g kycklingfilé

rå vikt

   115 kcal

125 g quornfilé

25 g 

 grillad kyckling

165 g/ 100 g ätlig del

 

 23 g    

          125 g lax (rå vikt)

      

6 g 

    1 st ägg

12 g

 100 g=1 dl Keso

 

9 g  

40 g dessertost

13 g  

       1/2 paket bacon

stekt

 8 g

    60 g= 6 sillbitar

     10 g     

  90 g korv

 

     11 g  

        100 g pannbiff

  

12 g   

   150 g=10 köttbullar 

 

   18 g 

200 g=2 dl köttfärssås

    5 g    

 125 g fiskpinnar

 

7 g   

      150 g=6 sk falukorv

 

28 g 

250 g=3 dl kött-/fiskgryta

   

250 g=3 dl veg gryta m quorn

4 g

50 g=drygt ½ dl bönor

kokta

14 g       

150 g=2 sk blodpudding

nyckelhålsmärkt

 

  

 

               

...tillbehör

60 kcal

3/4 dl brunsås

  45 kcal

1 msk vinegrette

olja/vatten/vinäger

 3 g

3/4 dl vit sås

   2 g

3/4 dl bearnaisesås

 

  

 0 g

1 msk ketchup

 

 

0 g

1 msk lingonsylt

 

 

0 g

2 msk osockrad sylt

 

  0 g 

 1 msk olja

 1 msk smör/ (flytande) margarin

 1 msk lättmargarin

 

 < 1/2 g 

1 msk grädde

 

 < 1/2 g 

 1 msk crème fraiche 

 

 

 

 

 

 

 

1 msk = 15 ml

 

 

3. Grönsaker...

                                  

 

0-1 g protein per portion om 50 g

 

 

 

      1 1/2 g 

90 g=½ avokado

 1 1/2 g

50 g=knappt 1 dl majs

 

3 g

50 g=knappt 1 dl ärter

 

 

 

4 g

50 g=drygt ½ dl bönor

170 kcal

½ burk= 210 g vita bönor i tomat

 300 kcal

250 g=2½ dl bruna bönor 

4 g

25 g = 1/2 dl nötter

 

 

 

...frukt och bär

 

       

 

0-1 g protein per frukt

 

 

  4. Dryck

   7 g

2 dl mjölk

alla fetthalter

 

                                                

 

0-1 g protein per glas

 

 

 

 

Snabbmat, färdigrätter

220 kcal

3 dl linssoppa

       

170 kcal

Soppa, redd, 3 dl

 

 

300 kcal

Fiskgratäng

1/2 förp./300 g

 

28 g

Pajbit

typ ost/skink-

220 g

25 g

Happy Meal

Chicken McNuggets

inkl lättmjölk

13 g

Kebab, liten

 

8 g

korv m bröd, 50 g+ 30 g

 

7 g

med glutenfritt bröd (35 g)

490 kcal

Falafel, 325 g

 

260 kcal

Sushi, 240 g = 8 bitar

650 kcal

Fylld baguette, 300 g

 300 kcal

Gorby´s pirog

 

                           

       

__________________________________________________________________________________________

KONTAKT

tel      046-13 30 65    

mobil 0708-13 65 30              gunilla.jarnblad@kostateljen.se

 

 

 

 

Lunch/middag

 

 4 komponenter:

  1. potatis/ris/pasta, bröd
  2. kött/fisk/vegetariskt
  3. grönsaker/frukt
  4. dryck

 

 

 

 

Tänk tallriksmodell när du komponerar dagens huvudmål, så är chansen god att det blir näringsmässigt OK! 

    

1. Börja med kolhydratdelen: potatis/ ris/ pasta/ bröd.

 

2. Fortsätt med proteindelen: kött/ fisk/ vegetariskt. 

 

3. Lägg till frukt och grönt.

 

4. Lägg till dryck.

 

 

Proteinbehovet är omkring 1 g per kilo kroppsvikt och dygn.

Om man äter för lite energi (kalorier) - så att man går ner i vikt - använder kroppen del av proteinet som bränsle.

När man på grund av nedsatt njurfunktion begränsar mängden protein, är det därför viktigt att få tillräckligt med energi och att sträva efter att hålla vikten.

 

Fosfor (fosfat) källor:

mejeriprodukter

lever

baljväxter (torkade bönor och linser)

fullkornsprodukter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TILL

 

Kalorier i frukost>>

 

Kalorier i mellanmål>>

 

Kalorier i fika>>

 

Kalorier i glass, godis o snacks>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökare: