Koll på kalorier

i frukost  

För kostrådgivare >> 

Pedagogiskt MATerial för dig som ger

råd om hälsofrämjande matvanor 

 

 

Energi och fibrer i frukostmat

kcal resp. gram per livsmedelsportion

 

 

 

   80 kcal / 0 g 

2 dl mjölk/fil/yoghurt (lätt)

    

 

 

   

   95 kcal / 0 g

2 dl mjölk/fil/yoghurt 

(mellan)

 

   120 kcal / 0 g 

  2 dl mjölk/fil/yoghurt (standard)

 

    170 g/ <½g   

2 dl fruktyoghurt

(2% fett, 8% socker)

 

 

 

40 kcal/0g

kaffe/te

+ 1 dl lättmjölk 

 

 60 kcal/0g 

kaffe/te

+ 1 dl standmjölk  

150 kcal /5 g

1 dl basmüsli

    

 

110 g / 1 g

1 dl cornflakes

1 dl havre-/rågfras

45 kcal/ 2 g

               

    

 1 dl All Bran Reg.

100 kcal/5 g  

1 dl All Bran + 

80 kcal/8 g

  

1 dl havregryn (till gröt) 

150 kcal/ 4 g 

1 dl havrekli  

160 kcal / 9 g

 

               

140 kcal /4 g

 Grovt rågbröd, 50 g 

 + lättmargarin

  

110 kcal /2 g

Lingongrova 

 + lättmargarin

 

 

50 kcal/2 g

knäckebröd

 + lättmargarin  

    

 

 

160 kcal/2g

hembakat bröd, rågsikt, 50 g

 + lättmargarin 

         

 

 

90 kcal/1g

 ½ fralla

 + lättmargarin

    

Dra bort 15 kcal, om du inte använder matfett på brödet!

 

 Lägg till 20 kcal om du använder smör/Bregott i stället för lättmargarin!

 

Ex.: 1 skiva Lingongrova med lättmargarin ger 110 kcal.

Lingongrova utan matfett ger 95 kcal.

Lingongrova med smör ger 130 kcal.

55 kcal

ost 28%, 15 g

 

 40 kcal     

ost 17%, 15 g

 

 

Påläggen innehåller inga fibrer.

10 kcal

köttpålägg, magert, 10 g

 

35 kcal

korv, 10 g

 

75 kcal   

ägg, 1 st

 

70 kcal 

inlagd sill 

30 g

 

 

45 kcal/<1g

1 dl juice

      

 

 

25 kcal/1 g

clementin 

 

45 kcal/2  

 ½ apelsin  

25 kcal/1½ g

½ grapefrukt

 

    

 

 

100 kcal/1½ g   

banan, 150 m skal   

 

35 kcal

/2½ g

kiwi

                                                         

    

 

 

 

                                   

                

_________________________________________________________________________________________________

 

Komponera din egen nyttiga  favoritfrukost 

med hjälp av tabellen här intill!

 

Nyttig frukost

kan bestå av 4 komponenter:

  • mjölk/fil/yoghurt 
  • müsli/ gröt
  • smörgås(ar)
  • frukt/bär/grönsaker/juice

 

    

Frukosten kräver inte så stor variation. De flesta tycker nog att det är OK att äta ungefär samma måltid varje morgon. 

 

Frukosten bör ge 20-25 % av dagens energi (=kcal). Det motsvarar minst 500 kcal för en fysiskt aktiv kvinna och minst 650 kcal för en fysiskt aktiv man.

 

Rekommenderad mängd fiber motsvarar 25-35 gram per dag.

Utan bröd och  cerealier med fullkorn är det svårt att äta tillräckligt fiberrikt. 

 

FRUKTKOST 

Frukt och grönt bör bli minst ½ kg på en hel dag. Låt frukt ingå i din frukost så får du en bättre start på en hälsosam dag!

 

C-vitamin från frukten ökar upptaget av järn betydligt.

Skivad banan eller fruktmix till flingorna.....rivet äpple eller bärmos på gröten...ett litet glas juice...

God morgon! En god start på dagen! 

 

 

 

TILL

 

Kalorier i lunch/middag>>

 

Kalorier i mellanmål>>

 

Kalorier i fika>>

 

Kalorier i glass, godis o snacks>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökare: