<Till startsidan |
|
|
Hur mycket energi (i kalorier) innehåller lunchen/middagen?
Kalorier per livsmedelsportion Färdigrätter och snabbmat längst ner på sidan
1. Potatis/ ris/ pasta....
180 kcal
3 st, 225 g kokt potatis |
200 kcal
2½ dl potatismos
150 kcal
21/4 dl rotmos (industri) |
100 kcal
11/4 dl potatismos
75 kcal
ca 11/4 dl rotmos (industri) |
225 kcal
3½ dl pommes frites 3 %
460 kcal
3½ dl pommes frites, gatukök
|
250 kcal
3 dl kokt spagetti
4 dl kokta makaroner
|
210 kcal
2-2½ dl kokt ris |
90 kcal
1 dl kokt ris |
150 kcal
drygt 1½ dl kokt matvete
145 kcal
1½ dl kokt matkorn
165 kcal
knappt 2 dl kokt quinnoa |
160 kcal
drygt 1½ dl kokt bulgur
drygt 2½ dl kokt couscous |
|
... bröd
110 kcal
Lingongrova +
5 g lättmargarin |
50 kcal
knäckebröd +
3 g lättmargarin |
160 kcal
40g hembakat bröd +
5 g lättmargarin
|
90 kcal
½ fralla +
5 g lättmargarin
|
95 kcal
glutenfritt bröd
|
40 kcal
1 tsk smör/margarin
20 kcal
1 tsk lättmargarin |
2. Kött/ fisk/ vegetariskt....
125 kcal
125 g fläskkött
145 kcal
125 g nötkött
rå vikt
fett bortskuret |
130 kcal
125 g kycklingfilé
rå vikt
115 kcal
125 g quornfilé |
200 kcal
grillad kyckling
165 g/ 100 g ätlig del |
225 kcal
125 g lax (rå vikt) |
75 kcal
ägg |
90 kcal
100 g=1 dl Keso
|
120 kcal
40 g dessertost |
125 kcal
1/2 paket bacon
stekt |
140 kcal
60 g= 6 sillbitar |
250 kcal
90 g korv
|
170 kcal
100 g pannbiff |
260 kcal
150 g, 10-12 köttbullar
|
240 kcal
200 g=2 dl köttfärssås |
260 kcal
125 g fiskpinnar |
380 kcal
150 g=6 sk falukorv |
370 kcal
250 g=3 dl kött-/fiskgryta
170 kcal
250 g=3 dl veg gryta m quorn |
60 kcal
50 g=drygt ½ dl bönor
kokta |
300 kcal
150 g=2 sk blodpudding
nyckelhålsmärkt |
|
|
...tillbehör
60 kcal
3/4 dl brunsås
45 kcal
1 msk vinegrette
olja/vatten/vinäger |
80 kcal
3/4 dl vit sås
320 kcal
3/4 dl bearnaisesås |
15 kcal
1 msk ketchup |
25 kcal
1 msk lingonsylt |
10 kcal
2 msk osockrad sylt |
125 kcal
1 msk olja
100 kcal
1 msk smör/ (flytande) margarin
55 kcal
1 msk lättmargarin |
55 kcal
1 msk vispgrädde
40 kcal
1 msk mellangrädde
25 kcal
1 msk matlagningsgrädde |
50 kcal
1 msk crème fraiche
25 kcal
1 msk lättcrème fraiche |
20 kcal
1 msk gräddfil
|
1 msk = 15 ml |
3. Grönsaker...
15 kcal
50 g broccoli |
15 kcal
50 g blomkål |
70 kcal
50 g=1 dl pizzasallad |
10 kcal
50 g sallad
utan dressing |
25 kcal
100 g tomat |
30 kcal
50 g=knappt 1 dl ärter |
50 kcal
50 g=knappt 1 dl majs |
20 kcal
50 g=1 liten morot |
15 kcal
50 g=½ paprika |
130 kcal
90 g=½ avokado |
60 kcal
50 g=drygt ½ dl bönor |
170 kcal
½ burk= 210 g vita bönor i tomat |
300 kcal
250 g=2½ dl bruna bönor |
35 kcal
25 g oliver |
160 kcal
25 g = 1/2 dl nötter |
...frukt och bär
Mängder är inkl avfall; mängden energi (kcal) gäller ätlig del.
50 kcal
200 g melon
=150 g utan skal |
50 kcal
65 g=10 st vindruvor |
70 kcal
140 g nektarin |
35 kcal
kiwi |
25 kcal
clementin |
100 kcal
150 banan |
50 kcal
1/4 l jordgubbar |
100 kcal
200 g päron |
90 kcal
175 g äpple |
90 kcal
apelsin |
4. Dryck
70 kcal
2½ dl öl 2,3%
100 kcal
öl 3,5%
120 kcal
öl 5,5%
|
25 kcal
2 dl lättdryck/lingon
100 kcal
2 dl saft |
80 kcal
2 dl lättmjölk
95 kcal
mellanmjölk
120 kcal
standardmjölk
|
80 kcal
4 cl brännvin
eller konjak |
100 kcal
1½ dl vin 12% |
0 kcal
vatten/mienral- |
90 kcal
2 dl juice |
Snabbmat, färdigrätter
250 kcal
3 dl ärtsoppa |
220 kcal
3 dl linssoppa |
170 kcal
Soppa, redd, 3 dl |
300 kcal
Fiskgratäng
1/2 förp./300 g |
600 kcal
Pajbit
typ ost/skink-
220 g |
495 kcal
Big Mac
510 kcal
Mac Feast |
540 kcal
Happy Meal
Chicken McNuggets
inkl lättmjölk |
300 kcal
Kebab, liten |
210 kcal
korv m bröd, 50 g+ 30 g
240 kcal
med glutenfritt bröd (35 g) |
490 kcal
Falafel, 325 g |
330 kcal
Pizzaslice, 125 g
1300 kcal
hel pizza (från pizzeria) |
70 kcal
pizzsasallad
50 g/1 dl |
260 kcal
Sushi, 240 g = 8 bitar |
650 kcal
Fylld baguette, 300 g |
300 kcal
Gorby´s pirog |
|
_________________________________________________________________________________________________
| |
|
Copyright©2011
All Rights Reserved
Lunch/middag
4 komponenter:
-
potatis/ris/pasta, bröd
-
kött/fisk/vegetariskt
-
grönsaker/frukt
-
dryck
Tänk tallriksmodell när du komponerar dagens huvudmål, så är chansen god att det blir näringsmässigt OK!
1. Börja med kolhydratdelen: potatis/ ris/ pasta/ bröd.
2. Fortsätt med proteindelen: kött/ fisk/ vegetariskt.
3. Lägg till frukt och grönt.
4. Lägg till dryck.
Till kalorier i
frukost>>
mellanmål>>
fika>>
glass, godis o snacks>>
OBS! Allt material på hemsidan är skyddat enligt lagen om upphovsrätt !!!
Du är besökare:
|