Koll på folat (folsyra)    

Rekommenderat
Dagligt                  
Intag                  
= 300 ug/vuxna 

 

<HEM

 

Folat finns i många livsmedel. Ändå får de flesta mindre folat än rekommenderat. 

 Mängden folat anges i mikrogram per avbildad portion.

 

Baljväxter är en bra källa till folat. Låt ärter, bönor och linser ingå i fler måltider!

140 ug

½ burk= 210 g vita bönor i tomat

50 ug

50 g=drygt ½ dl bönor

blandade

 95 ug

250 g=2½ dl bruna bönor

120 ug

3 dl linssoppa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

42 ug

3 dl ärtsoppa

55 ug

4 st kikärtsbiffar

 

 

Frukt och bär   Några frukter per dag - ett trevligt sätt att få mer folat!

    125 ug

1/4 l jordgubbar

 

50 ug

apelsin

35 ug

200 g melon

=150 g utan skal  

 

   30 ug 

    kiwi 

 20 ug 

150 g banan

 

 12 ug 

clementin

 10 ug

  200 g päron

  5 ug

140 g nektarin

 

 3 ug

  175 g äpple

    3 ug

65 g=10 st vindruvor

 

 

Grönsaker     "Folat" betyder "blad" - finns i bladgrönsaker - och andra grönsaker!

90 ug

50 g broccoli

fryst

     50 ug

½ avokado

50 ug

25 g = 1/2 dl nötter

 40 ug

50 g=½ paprika

25 ug

50 g=knappt 1 dl ärter

kokta

      20 ug   

50 g sallad

 

 

 20 ug

50 g=1 dl pizzasallad

 

 

 20 ug 

100 g tomat

 

 

 18 ug 

50 g=knappt 1 dl majs

 

16 ug

50 g blomkål

kokt

 

  7 ug 

50 g=1 liten morot

 

Bladgrönsaker:

 

15 ug

25 g sallat

 

110 ug

1,5 dl spenatstuvning

 

 

 

 

Frukostcerealier  Fiberrika flingor och grötar innehåller mer folat än fiberfattiga.

100 ug 

 1 dl All Bran Reg.

30 ug

1 dl All Bran + 

  

22 ug 

1 dl havregryn

(till gröt)

 

14 ug

1 dl basmüsli

 

5 ug

1 dl havre-/rågfras

               

 

5 ug

1 dl cornflakes

 

 

 

Smörgås  6-8 skivor bröd, varav minst 2/3 fullkorn ger ett rejält folattillskott.

9 ug

36 g Lingongrova

 

9 ug

knäckebröd

 

  6 ug

½ fralla

5 ug

1 msk leverpastej   

5 ug

1,5 skiva ost 

 

 

 

 

0 ug

1 tsk matfett

 

 

 

Potatis/ ris/ pasta Potatis eller fullkornspasta eller -gryn är bra som daglig folatkälla.

   

      32 ug

3 st, 225 g kokt potatis

  14 ug

2½ dl potatismos

  25 ug

21/4 dl rotmos (industri) 

  8 ug 

3 dl kokt spagetti

4 dl kokta makaroner

 

 4 ug

2-2½ dl kokt ris

 

8 ug

drygt 1½ dl kokt bulgur

22 ug

drygt 2½ dl kokt couscous 

120 ug

knappt 2 dl kokt röd quinnoa

 

 

 

Kött/fisk/ägg Lever innehåller mycket! folat. Tyvärr kan kroppen bara lagra några dagar.

    15 ug

125 g nöt kött

 9 ug

125 g fläskkött

3000 ug

125 g stekt nötlever

 

  30 ug

125 g stekt kyckling

rå vikt

   

 5 ug

grillad kyckling m skinn

165 g/ 100 g ätlig del

 

    

  25 ug

        125 g lax (rå vikt)

      

30 ug

   1 st ägg

 12 ug

100 g=1 dl Keso

 

25 ug

200 g=2 dl köttfärssås

  90 ug

200 g chili con carne

 

  70 ug

250 g=3 dl kött-/fiskgryta

30 ug

3 dl soppa

grönsaker + kött/fisk

70 ug

dubbel hamburgare

m ost, sallad,  

 

 

 

 

 

 

 

 Dryck   Sammanlagt bidrar inte drycker med så mycket folat.

30 ug

2 dl apelsinjuice

   12 ug

2 dl mjölk

 

   

 

  0 ug

öl

   0 ug

 vin

 

 0 ug

starksprit

  0 ug

vatten/mienral-

 

 

 

          

_________________________________________________________________________________________________

 

Rekommenderat dagligt intag av folat

för olika grupper

 

Kvinnor i barnafödande ålder:

400 ug

 

Gravida och ammande:

500 ug

 

Övriga vuxna och

fr o m 14 år:

300 ug

 

Barn 6-11 mån:

50 ug

 

Barn 1-2 år:

60 ug

 

Barn 2-5 år:

80 ug

 

Barn 6-9 år:

130 ug

 

Barn 10-13 år:

200 ug

 

 

Folat

är ett B-vitamin

 

är ett av de näringsämnen som de flesta får för lite av i förhållande till rekommendationen.

 

Låga folat-intag relateras bl a till ryggmärgsskador hos nyfödda. Skadan uppstår under de första veckorna av graviditeten, d v s redan innan kvinnan vet om att hon är gravid. Därför rekommenderas kvinnor i barnafödande ålder ett högre intag av folat.

 

Källor

Folat förekommer i de flesta livsmedel i större eller mindre mängder.

 

Bra källor är

  • lever!!
  • baljväxter
  • frukt och grönt (bladgrönsaker)
  • fullkornsprodukter

 

Folat förstörs delvis vid värmebehandling.

Färska frukter och färska grönsaker innehåller mer folat än kokta. 

 

 

 

 

TILL

 

Kalorier i frukost>>

 

Kalorier i mellanmål>>

 

Kalorier i fika>>

 

Kalorier i glass, godis o snacks>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökare: