Näringsinnehållet på baksidan gäller den avbildade mängden.
Komponera måltider - Lägg upp maten på tallrikar - Kolla näringsinnehåll (energi, kolhydrater, protein, fett, mättat fett och fiber)
Lager på lager, ex
mjölk + flingor + sylt Bröd + pålägg
Mängden som anges, är inkl. avfall
- d.v.s. med skal, skrutt, kärna etc.
Näringsinnehållet gäller ätlig del.
Banan, 150 g (inkl. skal)
100 kcal....
Vikten 150 g gäller bananen som du lägger i matkassen.
Näringsinnehållet (100 kcal osv.) gäller den del av bananen
som hamnar i magen. (Du behöver alltså inte veta vad ett
livsmedel väger utan avfall. - Det är redan uträknat.)
____________________________________________________________________
Portionsstorlekar är "normalportioner" - ofta enl
Livsmedelsverkets definition.
Mängder anges ofta i både vikt och hushållsmått.
Pasta, 70 g okokt
= ca 3 dl kokt spagetti
= ca 4 dl kokta makaroner/ skruvar
250 kcal....
När det är mer realistiskt är portionen den vikt/storlek
som är vanligast/mest typisk.
Ex. 175 g väger ett vanligt äpple av en vanlig äpplesort.
__________________________________________ ________________________
På några bilder finns näringsvärden för
liknande livsmedel på baksidan av samma bild.
I texten kommer näringsvärdena för det du ser på bilden först.
På jordgubbsbilden finns t ex även näringsvärden för hallon.
_________________________________________________________________