Pedagogiskt hjälpmedel för dig

som arbetar med mat och hälsa professionellt 

 
Cirka 140 matbilder gör det lätt att jämföra och få en uppfattning av näringsinnehåll i mat och måltider.
Bilderna är i verklig storlek, mycket fina (!) och utstansade och ser nästan ut som riktig mat. På bildernas baksidor visas näringsinnehåll (energi, kolhydrater, protein, fett, mättat fett och fiber) i de avbildade mängderna. 
Matbilderna kan användas för att översätta teoretiska kostråd till konkreta råd om mat. Materialet passar för utbildning i mat och hälsa generellt eller vid prevention och behandling av kostrelaterade sjukdomar, som fetma och diabetes. Det är särskilt lämpat för kolhydraträkning i behandlingen av diabetes typ 1.
 

          

Linda berättar om näring i mat.          Lilla Vera leker och lär.

 

 

Bilderna fungerar tillsammans.

 

    

 

Komponera måltider - Lägg upp maten på tallrikar

 

 

 

           

 

Lager på lager, ex mjölk + flingor + sylt

bröd + pålägg

 

____________________________________________________________________

 

  • Alla livsmedel är  i verklig storlek.

 

  • Näringsdeklarationen på baksidan gäller den avbildade mängden.

         

Kebab, liten

300 kcal

 

Kolhydrat:..30 g

Protein:......13 g

Fett:...........14 g  Mättat fett:5g

Fiber:............2 g

 

___________________________________________________________________

 

  • Mängden som anges, är inkl. avfall - d.v.s. med skal, skrutt, kärna etc.

Näringsvärdet gäller ätlig del.

Banan, 150 g (inkl. skal)

100 kcal....

 

Vikten 150 g gäller bananen som du lägger i matkassen. Näringsvärdet (100 kcal osv.) gäller den del av bananen som hamnar i magen. (Du behöver alltså inte veta vad livsmedlen väger utan avfall. - Det är redan uträknat.)

 

____________________________________________________________________

 

  • Portionsstorlekar är "normalportioner" - ofta enl Livsmedelsverkets definition.
  • Mängder anges ofta i både vikt och hushållsmått. 

Pasta, 70 g okokt

= ca 3 dl kokt spagetti

= ca 4 dl kokta makaroner/ skruvar 

250 kcal....

 

  • När det är mer realistiskt är portionen den vikt/storlek som är vanligast/mest typisk.

Äpple, 175 g (inkl. skrutt)

 

Ex. 175 g väger ett vanligt äpple av en vanlig äpplesort.

___________________________________________________________________

 

  • På några bilder finns näringsvärden för liknande livsmedel på baksidan av samma bild. I texten kommer näringsvärdena för det du ser på bilden först.

      

       På jordgubbsbilden finns t ex även näringsvärden för hallon.

___________________________________________________________________

 

  • Flera livsmedel finns som större och mindre portion, för att materialet ska passa både vuxna och barn.

 

Det finns t ex stor och liten portion av köttfärssås, potatismos, ris och köttgryta.

Potatisar finns i 4 storlekar.

 

 

 ________________________________________________

____________________________________________________________________________

 

KONTAKT

tel      046-13 30 65    

mobil 0708-13 65 30              gunilla.jarnblad@kostateljen.se

 

 

Näringstabell i bildform  

 

ca 140 utstansade bilder

av vanliga livsmedel  

i verklig storlek    

med näringsvärden på baksidan 
 
PRIS/uppsättning:

980 kr + moms

890 NOK

890 DKK

98 EUR  

+ porto

 

Bilderna levereras sorterade i s.k. expandermapp.

 

Erbjudande: 

Köp en extra uppsättning för halva priset 

eller

Köp 3 - betala för 2!

 

 

 

 Nu også på

 

dansk  

og 

norsk  !

 

 

 

Några användningssätt

 

Tips till och från användare

 

 

Se vilka livsmedel som ingår

 

Se några sätt att använda bilderna!

 

 

 

Om bildMATerialet

i dietistaktuellt 2/09 sid 22

http://www.dietistaktuellt.com/sv/wp-content/uploads/da-209.pdf

 

 

 

 

 

Ring eller mejla om du vill beställa eller fråga!

gunilla.jarnblad@kostateljen.se

(+46) 046-13 30 65

(+46) 0708-13 65 30