Har du något fiffigt användningssätt eller någon intressant berättelse kring materialet som du vill dela med dig av till kollegor? Skicka ett mejl till gunilla.jarnblad@kostateljen.se 

så lägger jag till det här på sidan!

 

Gunilla             

 

 

Tips och omdömen till och från användare  

 

Bildmaterialet har nu funnits i 4 år och omdömena har varit otroligt positiva.

Det används av 1000-2000 hälsoupplysare runt om i Norden

- framför allt i Sverige, Norge och Danmark, men även i Finland, på Åland och på Färöarna.

Användare är dietister, diabetessköterskor, skolsköterskor, distriktssköterskor,

HKK-lärare, förskollärare, universitetslärare, personliga tränare,

personer som arbetar med kognitiva funktionshinder, m fl yrkesgrupper.

Här kan du läsa vad några av användarna tycker och också få tips om användningsområden.

 

 

 

Ditte Bansgaard

projektleder

Sund Livsstil i Idrætsforeningen

- et projekt ved Folkesundhed

Aarhus

Danmark              

 

"Vi i Fokesund Aarhus har med stor succés brugt dit materiale på nogle af vores hold og jeg kunne riktigt godt tænke mig at bruge det i projektet Sund Livsstil i Idrætsforeningen.

Mht. en anbefalning til din hjemmeside, så er de tilbagemeldinger jeg har fået fra underviserne ved Folkesundhed Aarhus meget positive.

Materialet er med til at visualisere og konkretisere energien i maden, portionsstørrelser og måltidsmønstre for vores borgere på en riktigt god måde, hvor vi virkelig oplever at de får en forståelse for det. Den eneste lille kritik, skal være en oplevelse af ind imellem at mangle nogle fødevarer."                                 

 

 

Hanna Nixon

leg. dietist

Njurmedicinska enheten vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Sverige              

 

 

"Jag använder matbilderna jättemycket i utbildning av patienter, framför allt vid proteinreducerad kost, men även vid diabetes och fetma. Jag skulle inte klara mig utan dem. De är superbra!

Jag tycker att de är ett pedagogiskt verktyg och många av patienterna (njursvikt) älskar dem och vill gärna titta och vända på dem och börjar räkna på proteininnehåll.

Se´n den dagen jag fick materialet har jag använt det och är sååååååå nöjd - men visst skulle jag gärna se att kalium-, fosfor- och natriuminnehåll också fanns med.

 

Mina patienter tycker mycket om materialet. Det är mycket användbart vid njursvikt."

                                  

 

 

Catrin Wenus

klinisk ernæringsfysiolog

Drammen

Norge

 

 

"Har hatt undervisning til personer med kronisk sykdom (diabetes 2, KOLs og hjerte karsykdom), hvor vi en av dagene fikk 2 og 2 til å lage en dagsmeny med fokus tallerken modell. Hver fikk i opgave å lage en av måltiderna med brikkene fra pakken. Dette ble veldig visuelt og livlig interaksjon blant deltakere.

Tenker at det er material for bruk videre i slike kurs."

 

Gunilla Willsteen

leg. dietist

Endokrinologiska kliniken, Malmö

"Vi använder materialet till diabetespatienter både enskilt och i grupp.

I grupper lägger vi ibland bara ut alla bilderna. Patienterna kommer då på saker, när de ser matbilderna.  

 

Vi har också övningar för att patienterna ska förstå hur en måltid ser ut. Hur mycket kolhydrater innehåller en måltid? Kolhydraträkning är väldigt bra för det öppnar ögonen på många. Men allt är inte kolhydrater! Vi använder också materialet för att energiberäkna. Hur mycket energi är lagom för mig? Vi tittar också på fett och framför allt fettkvalité. 

Man kan även titta på hela dagens måltider. Många upplever då att "Så mycket mat kan jag inte äta! Då kommer jag aldrig att gå ner i vikt." - Men det är just det man gör."

 

__________________________________

 

Helena Edwardsson
diabetessköterska

Kvarterskliniken Tanum

 

"Hittills har jag bara använt bilderna vid ett samtal kring kost med en av  diabetespatienterna som jag har. För honom blev det ett uppvaknade i hur mycket kolhydrater han fick i sig i sin frukost och han kunde då förstå varför hans blodsocker var högt.

 

Väldigt kul att se hur det plötsligt gick upp ett ljus för honom."

 

Kari Saxegaard
klinisk ernæringsfysiolog

Norsk Diabetikersenter                            

 

 "Vi bruker mye tid på opplæring i karobhydratvurdering i forhold til måltids- insulindosering (har mest typpe 1 pasienter). Har da gjerne kurs over en dag før vi tar den indiviudelle oppfølgingen.

Både på kursdagen og i videre oppfølging sitter vi med bildene og de er til stor hjelp når de skal finne ut hvor store porsjoner de spiser og hvor mye karbohydrat det blir. Bildene av ris, pasta og potet samt mye av ferdigmaten bruker vi mye.

Har også brukt materialet litt på vektpasienter som skal finne ut av hvor mye mat som er passe i et måltid med god tilbakemelding.

Jeg jobber på Norsk Diabetikersenter og er veldig glad for dette materialet!

Så tusen takk, dette er et fint bidrag!"


 

__________________________________

 

Karin Bachelard
Hälsovägledare/leg.dietist
Center för egenvård
Capio Lundby Sjukhus

 

"Jag har tallrikar i plast där jag dukar upp måltider, som sedan lätt staplas i bokhyllan, lätt att ta fram igen. Jag har även små plastbrickor, med uppdukade måltider, som jag staplar och tar fram lätt på samma sätt!

"Tack Gunilla för ett jättefint MATerial!
Jag jobbar mycket med diabetes och "kolhydratmedvetenhet" och har haft enorm användning av din
första version, och här finns ju många ytterligare 

exempel dessutom."

 

Agneta Andersson

dietist/ lektor

Institutionen hushållsvetenskap             

Uppsala Universitet

 

  "Bildmaterialet kommer till användning då vi undervisar i kolhydraträkning i vår diabeteskurs.

Jag delar då ut bilderna ganska fritt till samtliga studenter. De får några bilder var och på egen hand under ca 10-15 min "prova" och diskutera hur materialet skulle tänkas kunna användas vid samtal med diabetespatienter.

 

Studenternas spontana intryck är mycket positivt och att de ser att denna form av matbilder med kolhydratmängd på baksidan är ett värdefullt pedagogiskt sätt att träna uppskattningar av portionsstorlekar och kolhydratmängd från olika livsmedel.

 

Mycket bra att kunna illustrera med denna

typ av portionsfoton!

 

 

__________________________________

 

 

Jessica Nilsson

diabetessköterska

Sandens Vårdcentral Boden

 

"Våra diabetessköterskor har varit på diabetesskötersketräff och blivit rekommenderade denna information från andra diabetessköterskor.

De anser att detta material fungerar väldigt bra för att pedagogiskt illustrera den muntliga information som man ger.

Vi vill kunna implementera det i vårt förebyggande hälsoarbete med diabetiker och kanske BVC."

 

 

 

 

Karin Palovaara
Medarbetare Norr AB

Boden

 

"Vi arbetar bl a som assistansanordnare och för våra kunder med funktionshinder är detta ett fantastiskt material."

 

Pernilla Garmy

skolsköterska

Klostergårdsskolan, Lund

 

"Nu har jag testat materialet på min första familj och jag kände mig så proffsig!

Men jag saknade en liten spagettiportion."

 

 

 

___________________________________

 

Anette Bjurman

dietist i Växjö

 

"Just nu använder vi materialet som en utställning i foajén.

Är mycket nöjd med materialet."

 

 

Markus Kvist

leg dietist  

Med- och rehabkliniken

Lycksele Lasarett

 

 

"Har använt materialet en hel del och jag måste säga, att det är oerhört bra.

Väldigt pedagogiskt och omtyckt av patienterna. I en utvärdering av mina viktgrupper så tyckte deltagarna just, att detta med att se bilder på hur mycket man bör äta och hur mycket energi man får från olika livsmedel, var en av höjdpunkterna."

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

         KONTAKT: gunilla.jarnblad@kostateljen.se      mobil 0708-13 65 30      tel 046-13 30 65

             

             

Besökare: