Pedagogiskt instrument för dig som arbetar med kostfrågor professionellt 

Gör det lätt att jämföra och få en bild av näringsinnehåll i mat och måltider.
Visar energi, kolhydrater, protein, fett, mättat fett och fiber i avbildad mängd.  
Kan användas för att översätta teoretiska kostråd till konkreta råd om mat.
Passar för utbildning i mat och hälsa generellt
och vid prevention och behandling av kostrelaterade sjukdomar, som fetma och diabetes. Särskilt lämpat för kolhydraträkning i behandlingen av diabetes typ 1.

                                                                                                                    

 Gunilla Järnblad   KostAteljén

mer om MATerialet

 

         

 

 

  • Livsmedlen är i verklig storlek och utstansade så att de liknar riktig mat.

 

  • Näringsinnehållet på baksidan gäller den avbildade mängden.

 

 

 

 

 

Komponera måltider - Lägg upp maten på tallrikar - Kolla näringsinnehåll (energi, kolhydrater, protein, fett, mättat fett och fiber)

 

    

                                                                                                            

 

Lager på lager, ex

 

                      

 

         mjölk + flingor + sylt                                          Bröd + pålägg

 

                                                                                                             

 

     

     

    Mängden som anges, är inkl. avfall

    - d.v.s. med skal, skrutt, kärna etc.

    Näringsinnehållet gäller ätlig del.

     

          

                                                                                                                                                                                                                                                          Banan, 150 g (inkl. skal)

                                                                                                                                        100 kcal....

    Vikten 150 g gäller bananen som du lägger i matkassen.

    Näringsinnehållet (100 kcal osv.) gäller den del av bananen 

    som hamnar i magen. (Du behöver alltså inte veta vad ett 

    livsmedel väger utan avfall. - Det är redan uträknat.)

    ____________________________________________________________________

     

     

    Portionsstorlekar är "normalportioner" - ofta enl

    Livsmedelsverkets definition.

    Mängder anges ofta i både vikt och hushållsmått

       

             

     

     

     

     

     

     

     

                                                                                                                              Pasta, 70 g okokt

                                                                                                                              = ca 3 dl kokt spagetti

                                                                                                                              = ca 4 dl kokta makaroner/ skruvar 

                                                                                                                              250 kcal....

                                                                                                                                                                                        

     

     

    När det är mer realistiskt är portionen den vikt/storlek

    som är vanligast/mest typisk.

       

         

         

     Ex. 175 g väger ett vanligt äpple av en vanlig äpplesort.

     

     

     

     

     

    __________________________________________                                         ________________________

     

    På några bilder finns näringsvärden för

    liknande livsmedel på baksidan av samma bild.

    I texten kommer näringsvärdena för det du ser på bilden först.

     

     

     

    På jordgubbsbilden finns t ex även näringsvärden för hallon.

     

    _________________________________________________________________

     

    Flera livsmedel finns som stor och liten portion,

    för att materialet ska passa både för vuxna och barn.

       

    Det finns t ex stor och liten portion av köttfärssås, potatismos,

    ris och köttgryta.

    Potatisar finns i 4 storlekar.

     

     

     

     

     _____________________________

     

     

     

     

    ____________________________________________________________________

    KONTAKT

    Gunilla Järnblad

    tel      046-13 30 65    

    mobil 0708-13 65 30              gunilla.jarnblad@kostateljen.se

    ______________________________________________________________________________

     

     

     

    Se vilka livsmedel som ingår>>

      Några användningssätt>>

     

      Läs vad kollegor tycker om materialet!

     Tips till och från användare>>

     

     

    Pris per uppsättning         

    980 kr + moms

    890 NOK              

    890 DKK 

      98 EUR

     

    Porto tillkommer. Se portotabell!>>

     

    Erbjudande

    Köp en  extra uppsättning för halva priset!

     eller

    Köp 3, betala för 2!

    Bilderna levereras sorterade i s.k. hemarkiv.

    Ring eller mejla om du vill beställa materialet,

    skicka efter ett prov eller fråga!

    Gunilla Järnblad  KostAteljén

    (+46) 046-13 30 65

    (+46) 0708-13 65 30

    gunilla.jarnblad@kostateljen.se

     

     

     

     

    Besökare: