|
karbohydratregning ved diabetes
Regne karbohydrater i din frukost!
Gram karbohydrater per porsjon

10 g
2 dl melk
/syrnet melk
22 g
2 dl cultura frukt
|
8 g
1 dl Havre Fras
1 dl Rug Fras |
25 g
1 dl Corn Flakes
|

20 g
1 dl All Bran Reg.
15 g
1 dl All Bran +
|
23 g
1 dl havregryn (til en porsj. grøt)
27 g
1 dl havrekli
|

24 g
1 dl Start naturell
|

27 g
1 dl frokostblandning,
usøtet |

5 g
kaffe/te
+1 dl melk
|

13 g
kneippbrød,
30 g (kjøpt) |

8 g
knekkebrød (Husmans) |

20 g
50 g hjemmebakt halvgrovt brød |

13 g
loff/
1/2 rundstykke |

17 g
glutenfritt brød, 30 g |

23 g
50 g helkornbrød |

0 g
ost
7 g
brunost
|
0 g
kjøttpålegg |

0 g
salami |
0 g
egg |

5 g
sursild, 30 g |

1 g
leverpostei
<1 g
sylteagurk
|

5 g
2 ts marmelade
0 g
marmelade
light
|

10 g
1 dl juice |

5 g
klementin |

10 g
½ appelsin
5 g
½ grapefrukt |

20 g
banan, 150
(inkl. skall) |

7 g
kiwi |
10 g
jordbær, 1/4 l |
<1 g
grønsak till 1 smørgås |
___________________________________________________________________________________________
KONTAKT
tel 046-13 30 65
mobil 0708-13 65 30 gunilla.jarnblad@kostateljen.se
___________________________________________________________________________________________
| |
 |
kolhydraträkning
Nyttig frukost
kan bestå av 4 komponenter:
mjölk/fil/yoghurt
müsli/ gröt
smörgås(ar)
frukt/bär/grönsaker/juice

Frukosten kräver inte så stor variation. De flesta tycker nog att det är OK att äta ungefär samma måltid varje morgon.
Du som räknar kolhydrater för att matcha med insulin, kanske har hjälp av "tabellen" till vänster. Komponera din egen favoritfrukost och anpassa så att kolhydratmängd och insulindos stämmer överens.
Klicka HÄR om du också vill se innehåll av energi och fibrer i olika frukostprodukter!
Karbohydrater i lunsj/middag>>
Karbohydrater i mellanmål>>
Karbohydrater i fika>>
Karbohydrater i godis, snacks o glass>>
Besökare:
|