•                Koll på D-vitamin 

     

    HEM

      

      D-vitamin kan man få från solen (under sommarhalvåret) och från maten. 

       Tabellen visar mängden D-vitamin per portion livsmedel.                                       

                                                                                                           

     

    Fisk är den enda naturliga D-vitaminkällan av betydelse  

       

     

     

      14,4 ug 

            125 g lax (rå vikt)

     

      3,0 ug

    60 g= 6 sillbitar

    inlagd/matjes-

    2,4 ug

    Sushi, 240 g = 8 bitar

     

         0,9 ug

    125 g fiskpinnar

     1,7 ug

    grillad kyckling

    med skinn

    165 g/ 100 g ätlig del

          

    0,7 ug

       1 ägg

     

    1,4 ug

    Hamburgare

    dubbel

           1,5 ug

    150 g=2 sk blodpudding

       0,5 ug

    125 g kycklingfilé

    utan skinn

       0 ug

    quorn

     

    0,7 ug

    125 g kött

    0,2 ug

    Pizzaslice, 125 g

           

     

       

    0,3 ug

          150 g=6 sk falukorv

     

     

                   

    Berikad mjölk och berikade matfetter och  är också viktiga D-vitaminkällor. 

       0,8 ug

    2 dl lättmjölk/

    mellanmjölk

     

    2,0 ug

    1/2 l lättmjölk/

    mellanmjölk

     

     

       0,04 ug

    2 dl stand.mjölk

     

    0,1 ug

    1/2 l stand.mjölk

     

    1,5 ug

    2 dl lättmjölk

    med extra kalcium

    och D-vitamin

     

     

    Välling,

    berikad

    2,5 dl

     

    2,0 ug 

     

     0 ug

    öl, vin, juice

     

    0,5-1,0 ug*

    1 tsk bordsmargarin

     

    1-3 ug*

    1 msk (till 3 skivor bröd)

    0,03 ug

    1 tsk smör

     

                                  

     

     

     

    0-1,5 ug*

    1 msk hushållsmargarin

    fast/flytande

     

    *)Se tabellen nedan

       

        

    0 ug

    olja

    ex. raps-/oliv-

     

                                     

     

    D-vitamin i

    1 matsked matfett till smörgås

    (till ca 3 smörgåsar)

    D-vitamin i

    1 matsked matfett till matlagning

    Matfett till smörgås berikas med D-vitamin.

    Smör och oljor berikas inte.

    Flytande margarin är oftast berikat.

    Becel Gold                        3 ug       

    Milda Culinesse                 1,5 ug

    Flora                                 3 ug

    Coop smör- och rapsolja  1,1 ug

    Becel                              1,5 ug  Milda Guld                        1,0 ug
    Bregott                          1,5 ug

    Arla smör-och rapsolja       0 ug 

    Lätta                              1,5 ug

    Smör                                 0,1 ug

    Lätt&lagom                   1,1 ug Olivolja, rapsolja                 0 ug
    Solrosolja, m fl oljor            0 ug

     

     

     

                    

     

    Vegetabiliska livsmedel, som potatis, ris, pasta, bröd, frukt och grönsaker innehåller inte D-vitamin.         

     

       

      0 ug

     potatis

      0 ug

    ris

     0 ug

    pasta

     

     0 ug

    frukt och bär

      

     

     

     0 ug

    grönsaker

    rotfrukter

     

     

      

     

     

     

     

     

     

     

     

    _________________________________________________________________________________________________

     

              

     

     

        

     

     

     

     

     

                                           

              

     

     

     

     

    ___________________________________________________________________________________________

    KONTAKT

    tel      046-13 30 65    

    mobil 0708-13 65 30              gunilla.jarnblad@kostateljen.se

     

     

     

     

    Så här mycket D-vitamin rekommenderas per dag enligt de nya nordiska näringsrekommendationern

    NNR5 som presenterades 3 oktober 2013:   

     

    Barn och vuxna:     10 ug

     

    Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel* eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.

     

    Äldre (>75 år):       20 ug

    Äldre som tillbringar lite tid utomhus rekommenderas tillskott med 10 ug.

     

    *Kommentar: De viktigaste livsmedlen som är berikade med D-vitamin är margarin, lättmjölk och mellanmjölk.

     

    D-vitamin från solen

    Under sommarhalvåret bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen. En tumregel är, att när man är längre än sin egen skugga, står solen tillräckligt högt på himlen, för att solljuset ska hjälpa till att bilda D-vitamin. I vårt avlånga land, varierar den perioden (ungefär april - september).

    Cirka en tredjedel av huden behöver då utsättas för solljus under ca 15 minuter per dag, för att tillräckligt med D-vitamin ska bildas.

     

    Förmågan att bilda D-vitamin i huden, minskar när man blir äldre. Hudens pigmentering minskar också D-vitaminproduktionen.

     

    D-vitamin kan delvis lagras under resten av året, men det är säkrast att tillföra D-vitamin från maten och/eller från D-droppar under det mörka halvåret. Det D-vitamin som bildas under sommarhalvåret räcker normalt bara några få månader.  

     

    D-vitamin från maten

    De viktigaste D-vitaminkällorna i kosten är

    1. fisk - framför allt fet fisk 

    2. berikade matfetter

    3. berikad mjölk (0,5%, 1,5%)

     

    Det genomsnittliga dagsintaget av vitamin D är i Sverige ca 5 ug för kvinnor och 6 ug för män. En stor andel av befolkningen har intag under 2,5 ug per dag.

     

    D-vitaminstatus

    Många människor, framför allt äldre personer, har otillfredsställande

    D-vitaminnivåer i kroppen. Likaså har många barn låga D-vitaminnivåer, även om barn som får lätt- eller mellanmjölk ligger bättre till.

     

    D-vitamin från D-droppar

    Livsmedelsverket rekommenderar  tillskott av 10 ug D-vitamin (=5 D-droppar) per dag till:

    • alla barn under 2 år
    • äldre personer som tillbringar lite tid utomhus

     

    Andra som kan behöva tillskott är

      barn  under 5 år 

      • med mörk hudfärg
      • som inte vistas så mycket utomhus

      • som inte får berikade livsmedel

      • som inte äter fisk

      gravida

      • som inte äter berikade produkter
      • som har heltäckande klädsel

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Besökare: