Till en plåt eller 20 bullar
1/2 paket jäst
1/2 dl flytande margarin, ex Smör-& rapsolja/Milda/Becel
2 dl lättmjölk (Värm inte!)
3 dl Kungsörnens fullkornsvetemjöl, Ljust & milt
2 dl vanligt vetemjöl
1 tsk kardemumma (malen eller mortlad)
1 krm salt
1 tsk socker
FYLLNING
1/2 dl socker
1/4 dl flytande margarin
2 tsk kanel
1 äpple
PENSLING och PYNT
ägg
pärlsocker
Blanda jäst, matfett, mjölk, kardemumma och salt i en bunke.
Rör ner mjölet, men spara lite av kärnvetemjölet till utbakningen.
Ställ degen att jäsa svalt.
Rör ihop fyllningen: socker + matfett + kanel.
Degen bör jäsa sammanlagt 3-4 timmar (eller längre).
Arbeta ihop degen för hand någon gång under jäsperioden.
Kavla ut degen till ca 40x20 cm. Ev behövs det lite mer vetemjöl vid utbakningen.
Bred på fyllningen. Hyvla över äpple (med upp-och-nervänd osthyvel t ex) jämnt över degplattan. Rulla ihop. Skär i ca 2 cm skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa på sval plats.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med lätt uppvispat ägg.
Strö pärlsocker på bullarna.
Grädda ca 8 minuter.