näringsberäknade

   recept

    4 portioner

<HEM

En kladdig kaka kan man göra på mycket smör och choklad (Mycket fett = mycket kalorier)

 

Den här kladdkakan innehåller bara lite fett - men för all del en hel del socker. Kladdkakeeffekten åstadkoms genom att kakan är "döbakt". Den får alltså inte stå i ugnen för länge!

 

INGREDIENSER 

2 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl (kanske lite, lite mer än 1 dl)

1/2 dl kakao

2 msk flytande margarin

 

Till dekoration

florsocker

1,5 dl mellangrädde

8 små marsipan- eller chokladägg alt. physalis

strössel

 

 

 

 

8 portioner

 

Näringsvärde per portion:

240 kcal   3 g fiber

30 g kolhydrat   

11 g fett   

4 g protein 

          

TILLAGNING

  1. Vispa ägg och socker
  2. Blanda i vetemjöl, kakao och matfett.
  3. Hälls meten i bakform.
  4. Grädda tills kakan är genombakad, men mjuk - 15-20  min.
  5. Lägg kakan på serveringsfat - låt svalan.

 

GARNERA

  1. Pudra med florsocker (med hjälp en sil).
  2. Vispa grädden. (Mellangrädde vispas bäst väl kyld i hög smal bunke.)
  3. Lägg grädden i en ring på tårtan.
  4. Lägg marsipanägg i "gräddboet".
  5. Strö lite strössel över fågelboet.

 

 

                      

200 g kassler

 

700 g potatis

1 bunt grön sparris

½-1  liter ekbladssallad (el.annan sallad)

1 rödlök – gärna färsk

 

Dressing:

3 msk vitt vin (el 2 msk vitvinsvinäger)

1 msk olja ex. oraffinerad rapsolja

1 tsk salt

 

10 g (1-2 msk) pistagenötter

(alt. hackade hasselnötter)

 

2 liter nässlor

1 msk flytande margarin

½ dl vetemjöl

4 dl lättmjölk

salt, peppar

 

(rädisor till garnering)

 

 

Näringsvärde per portion:

(inkl. 1 skiva fullkornsbröd + lättmargarin)

500 kcal  14 g fiber 

 

60 g kolhydrat   

40 g protein   

10 g fett 

 

450 kcal    7 g fiber

Protein:.........    23 g

Fett:.............    13 g

Kolhydrat:....     58 g

Fiber:.............    7 g

 

TILLAGNING

  1. Sätt ugnen på grill och 200 grader.
  2. Blanda ingredienserna till dressingen.
  3. Koka potatisen.
  4. Koka nässlorna ca 5 minuter.
  5. Sila bort vattnet och finhacka nässlorna.
  6. Blada vetemjöl, mjölk och matfett och koka till stuvning.
  7. Blanda i nässlorna och smaka av med salt och peppar.
  8. Skala den kokta potatisen och skär den i bitar/skivor.
  9. Bryt eller skär bort nedersta biten av sparisstjälkarna och dela den sedan i bitar.
  10. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 minuter.
  11. Skär rödlöken i bitar.
  12. Blanda potatis, sparris, rödlök och ekbladssallad.
  13. Häll över dressingen och blanda.
  14. Värm nötterna försiktigt i torr stekpanna och strö dem sedan över salladen.
  15. Ansa kasslern från fett och skär i lövtunna skivor.
  16. Rosta kasslerskivorna i ugnen 2-3 minuter tills de är knapriga.
  17. Servera potatis-sparrissalladen ljummen eller kall.
  18. Ät bröd till.

Smörrebröd

rostbiff

4 tunna skivor rågbröd

sallatsblad, valfri sort

2 msk lättmajonnäs

1 dl grönsakspickles

curry

4 skivor (80 g) rostbiff

 

leverpastej

4 tunna skivor rågbröd

salladsblad, valfri sort

4 rejäla skivor mager leverpastej

4 skivor knaperstekt bacon

skivade champinjoner

(1/2 dl vinbärsgelé )

Näringsvärde per 2 smörrebröd:

370 kcal   8 g fiber

 

50 g kolhydrat   

10 g fett   

16 g protein

 

Kotletter i tomat-aprikossås

Serveras till kokt bulgur med bönor och hackade nötter

 

   

 

3 dl bulgur

4,5 dl vatten

1 litet paket (200 g) bönor (ex svarta el röda) 

10 nötter (cashew-, jordnötter eller andra)

 

4 fläskkotletter                                       

salt, peppar

2 msk flytande margarin till stekning

1 gul lök

1 burk krossade tomater

1 krm kanel

8 torkade aprikoser

 

 

Näringsvärde per portion (fettrand bortskuren):

 

500 kcal  14 g fiber 

 

60 g kolhydrat   

40 g protein   

10 g fett 

 

  1. Koka bulgurn i lättsaltat vatten i 10 min.
  2. Blanda i bönor och grovhackade nötter.

 

 

  1. Salta och peppra kotletterna.
  2. Stek dem 3 min på var sida.
  3. Ta ur kotletterna från pannan och bryn löken lätt.
  4. Tillsätt krossade tomater.
  5. Smaksätt med kanel, salt och peppar.
  6. Tillsätt aprikoserna, skurna i strimlor.                           
  7. Lägg tillbaka kotletterna och låt småputtra 5-10 min.

 

Snabba oxrullader

med varm pastasallad

 

200 g pasta - valfri sort

100 g haricots verts (skärbönor)

 

500 g lövbiff

salt, peppar

1 förp. (100 g) mozzarella

soltorkade tomater

1 liten förpackning körsbärstomater

sallat, ex ruccola el färsk spenat

2 msk flytande margarin till stekning

 

Näringsvärde per portion:

450 kcal   4 g fiber

40 g kolhydrat   15 g fett   40 g protein

 

  1. Koka pastan.
  2. Dela bönorna i halvor.
  3. Låt bönorna koka med 3 minuter mot slutet. 

 

  1. Dela varje lövbiff i 2 bitar om de är stora.
  2. Salta och peppra köttskivorna.
  3. Skär strimlor av mozzarella och soltorkade tomater
  4. och rulla in i köttskivorna.
  5. Fäst med tandpetare.
  6. Bryn oxrulladerna runt om.
  7. Efterstek under lock ett par minuter.
  8. Låt körsbärstomaterna steka med en kort stund mot slutet.
  9. Rör ner en näve bladgrönsaker före serveringen.

 

Biff à la Lindström

med rotfruktsmos och broccoli

    

400 g köttfärs (nöt- el blandfärs)

1 kokt potatis

1 gul lök, riven el finhackad

1,5 dl inlagda rödbetor

2 msk inlagd gurka (ättiks-, salt- el gurkmix)

1 msk grovhackad kapris

1 msk dijonsenap

1 ägg

1 tsk salt

2 krm vit- el svartpeppar

 

Rotfruktsmos

potatis + kålrot + rotselleri, 1 kg sammanlagt

(ex. 4 hg + 4 hg + 2 hg)

ca 1 dl lättmjölk 

salt, peppar

 

Broccoli, ett huvud

 

Näringsvärde per portion:

450 kcal   8 g fiber   

35 g kolhydrat   30 g protein   20 g fett

 

  1. Mosa potatisen med potatisstöt i en bunke.
  2. Blanda med övriga ingredienser (funkar också bra med potatisstöt).
  3. Forma färsen till 8 biffar eller 4 jättestora biffar, alternativt till många "köttbullar à la Lindström".
  4. Stek biffarna 3-6 minuter på var sida, beroende på hur stora de är.
  5. Lägg ev. på lock mot slutet av stekningen. 

 

 

 

  1. Skala, ansa och skär potatis och rotfrukter i bitar.
  2. Koka mjuka (10-15 min) och mosa. 
  3. Tillsätt mjölk till lagom konsistens.
  4. Smaka av med salt och peppar.

 

 

  1. Koka buketter av broccolin 3 minuter i lättsaltat vatten.

Taco-tallrik

 

400 g nötfärs, 10 % fett

1 förp (8 st) Taco Tubs (tallrikar)
1 påse Taco spice mix 

1 dl vatten

8 msk Taco Sause

4 dl majskorn (frysta el burk-)

4 hackade tomater

1 hackad rödlök (el gul lök)

10-20 cm gurka

strimlad isbergssallad

1 dl Mini Fraiche

Näringsvärde per portion:

480 kcal   4 g fiber

 

60 g kolhydrat   

16 g fett   

27 g protein

 

  1. Värm tacoskalen i 125 graders ugnsvärme 10-15 minuter.
  2. Bryn färsen i stekpanna el gryta som inte kräver extra stekfett.
  3. Tillsätt kryddmix och vatten.
  4. Låt puttra 5-10 minuter.
  5. Servera en buffé med tacoskal, köttfärsöran, grönsaker, Mini Fraiche och Tacosåsen.

 

Fåraherdens fuskpaj

 

150 g lammfärs, 10 % fett (el annan mager färs)

1/2 tsk salt, 1 krm peppar

1 liten gul lök

3 msk Hp-sås

4 port pulver-potatismos (el hemlagat)

100 g (en liten) purjolök

50 g ost 17 %, ex Allerum prästost

 

300 g blandade valfria djupfrysta grönsaker

 

Näringsvärde per portion:

415 kcal   4 g fiber

 

30 g kolhydrat   

15 g fett   

30 g protein

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Laga potatismoset enl anvisning på förpackningen.
  3. Blanda finstrimlad purjolök i moset.
  4. Blanda fäsen med HP-sås, riven lök, salt och peppar.
  5. Platta ut färsen i en ugnseldfast form el stekpanna och sätt in i ugnen ca 5 minuter.
  6. Ta ut formen och bred moset över färsen.
  7. Strö riven ost över och grädda ytterligare ca 20 min, tills osten börjat få färg.
  8. Tillaga de frysta grönsakerna enl anvisningarna.

Ärtsoppa + pannkaka

 

1 kg färdig ärtsoppa

1 sk knäckebröd + lättmargarin

1 pannkaka

  Smet:

  2 dl vetemjöl

  4 dl lättmjölk

  1 ägg

  flytande margarin till stekning

 

2 msk sylt

Näringsvärde per portion:

500 kcal   19 g! fiber

55 g kolhydrat   15 g fett   25 g protein

 

  

 

Thaifiskgryta

med jasminris

 

3 dl jasminris

6 dl vatten

salt

 

400 g fisk, ex djupfryst sej

salt, peppar

3 msk olja el flytande margarin

1 röd chili, finhackad

2 msk röd currypasta

2 vitlöksklyftor, hackade

150 g purjolök (en liten), strimlad

150 g morot, strimlad 

1 röd paprika, strimlad

4 dl kokosmjölk med låg fetthalt

1/2 kruka färsk koriander, grovhackad

200 g ananas i bitar, färsk el konserverad

1 pressad limefrukt

1 förpackning crabsticks, grovt skurna

 

 

Näringsvärde per portion:

500 kcal   5 g fiber

 

60 g kolhydrat   

18 g fett   

25 g protein

 

  1. Koka riset.
  2. Tina fisken och dela den i mindre bitar.
  3. Fräs chili, currypsta och vitlök lätt i matfett
  4. tillsammans med fisken. Salta och peppra.
  5. Blanda ner purjolöken, moroten och paprikan.
  6. Häll på kokosmjölken och låt puttra ca 5 minuter.
  7. Rör ner koriander, ananas och pressad lime.
  8. Dekorera med crabsticks.

 

Kärleksmåltid för två

Hummer med mandelpotatispuré

Chokladgratinerade jordgubbar

 

1 st fryst hummer (tinad)

0,5 kg mandelpotatis

1 tomat

ruccolasallad

2 dl matyoghurt

lime/citron

salt

2 skivor fullkornsbröd

lättmargarin

 

Dessert:

2 hg jordgubbar, färska el frysta (lätt tinade)

2 rutor mök choklad med hög andel kakao

Näringsvärde per portion:

525 kcal   8 g fiber

60 g kolhydrat   15 g fett   32 g protein

 

                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

tel      046-13 30 65    

mobil 0708-13 65 30              gunilla.jarnblad@kostateljen.se

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökare: