
En kladdig kaka kan man göra på mycket smör och choklad (Mycket fett = mycket kalorier)
Den här kladdkakan innehåller bara lite fett - men för all del en hel del socker. Kladdkakeeffekten åstadkoms genom att kakan är "döbakt". Den får alltså inte stå i ugnen för länge!
INGREDIENSER
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (kanske lite, lite mer än 1 dl)
1/2 dl kakao
2 msk flytande margarin
Till dekoration
florsocker
1,5 dl mellangrädde
8 små marsipan- eller chokladägg alt. physalis
strössel
|
8 portioner
Näringsvärde per portion:
240 kcal 3 g fiber
30 g kolhydrat
11 g fett
4 g protein
TILLAGNING
- Vispa ägg och socker
- Blanda i vetemjöl, kakao och matfett.
- Hälls meten i bakform.
- Grädda tills kakan är genombakad, men mjuk - 15-20 min.
- Lägg kakan på serveringsfat - låt svalan.
GARNERA
- Pudra med florsocker (med hjälp en sil).
- Vispa grädden. (Mellangrädde vispas bäst väl kyld i hög smal bunke.)
- Lägg grädden i en ring på tårtan.
- Lägg marsipanägg i "gräddboet".
- Strö lite strössel över fågelboet.
|
200 g kassler
700 g potatis
1 bunt grön sparris
½-1 liter ekbladssallad (el.annan sallad)
1 rödlök – gärna färsk
Dressing:
3 msk vitt vin (el 2 msk vitvinsvinäger)
1 msk olja ex. oraffinerad rapsolja
1 tsk salt
10 g (1-2 msk) pistagenötter
(alt. hackade hasselnötter)
2 liter nässlor
1 msk flytande margarin
½ dl vetemjöl
4 dl lättmjölk
salt, peppar
(rädisor till garnering)
|
Näringsvärde per portion:
(inkl. 1 skiva fullkornsbröd + lättmargarin)
500 kcal 14 g fiber
60 g kolhydrat
40 g protein
10 g fett
450 kcal 7 g fiber
Protein:......... 23 g
Fett:............. 13 g
Kolhydrat:.... 58 g
Fiber:............. 7 g
TILLAGNING
- Sätt ugnen på grill och 200 grader.
- Blanda ingredienserna till dressingen.
- Koka potatisen.
- Koka nässlorna ca 5 minuter.
- Sila bort vattnet och finhacka nässlorna.
- Blada vetemjöl, mjölk och matfett och koka till stuvning.
- Blanda i nässlorna och smaka av med salt och peppar.
- Skala den kokta potatisen och skär den i bitar/skivor.
- Bryt eller skär bort nedersta biten av sparisstjälkarna och dela den sedan i bitar.
- Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 minuter.
- Skär rödlöken i bitar.
- Blanda potatis, sparris, rödlök och ekbladssallad.
- Häll över dressingen och blanda.
- Värm nötterna försiktigt i torr stekpanna och strö dem sedan över salladen.
- Ansa kasslern från fett och skär i lövtunna skivor.
- Rosta kasslerskivorna i ugnen 2-3 minuter tills de är knapriga.
- Servera potatis-sparrissalladen ljummen eller kall.
- Ät bröd till.
|

Smörrebröd
rostbiff
4 tunna skivor rågbröd
sallatsblad, valfri sort
2 msk lättmajonnäs
1 dl grönsakspickles
curry
4 skivor (80 g) rostbiff
leverpastej
4 tunna skivor rågbröd
salladsblad, valfri sort
4 rejäla skivor mager leverpastej
4 skivor knaperstekt bacon
skivade champinjoner
(1/2 dl vinbärsgelé ) |
Näringsvärde per 2 smörrebröd:
370 kcal 8 g fiber
50 g kolhydrat
10 g fett
16 g protein |
Kotletter i tomat-aprikossås
Serveras till kokt bulgur med bönor och hackade nötter
3 dl bulgur
4,5 dl vatten
1 litet paket (200 g) bönor (ex svarta el röda)
10 nötter (cashew-, jordnötter eller andra)
4 fläskkotletter
salt, peppar
2 msk flytande margarin till stekning
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 krm kanel
8 torkade aprikoser |
Näringsvärde per portion (fettrand bortskuren):
500 kcal 14 g fiber
60 g kolhydrat
40 g protein
10 g fett
- Koka bulgurn i lättsaltat vatten i 10 min.
- Blanda i bönor och grovhackade nötter.
Salta och peppra kotletterna.
Stek dem 3 min på var sida.
Ta ur kotletterna från pannan och bryn löken lätt.
Tillsätt krossade tomater.
Smaksätt med kanel, salt och peppar.
Tillsätt aprikoserna, skurna i strimlor.
Lägg tillbaka kotletterna och låt småputtra 5-10 min. |
Snabba oxrullader
med varm pastasallad
200 g pasta - valfri sort
100 g haricots verts (skärbönor)
500 g lövbiff
salt, peppar
1 förp. (100 g) mozzarella
soltorkade tomater
1 liten förpackning körsbärstomater
sallat, ex ruccola el färsk spenat
2 msk flytande margarin till stekning |
Näringsvärde per portion:
450 kcal 4 g fiber
40 g kolhydrat 15 g fett 40 g protein
- Koka pastan.
- Dela bönorna i halvor.
- Låt bönorna koka med 3 minuter mot slutet.
- Dela varje lövbiff i 2 bitar om de är stora.
- Salta och peppra köttskivorna.
- Skär strimlor av mozzarella och soltorkade tomater
- och rulla in i köttskivorna.
- Fäst med tandpetare.
- Bryn oxrulladerna runt om.
- Efterstek under lock ett par minuter.
- Låt körsbärstomaterna steka med en kort stund mot slutet.
- Rör ner en näve bladgrönsaker före serveringen.
|
Biff à la Lindström
med rotfruktsmos och broccoli
400 g köttfärs (nöt- el blandfärs)
1 kokt potatis
1 gul lök, riven el finhackad
1,5 dl inlagda rödbetor
2 msk inlagd gurka (ättiks-, salt- el gurkmix)
1 msk grovhackad kapris
1 msk dijonsenap
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vit- el svartpeppar
Rotfruktsmos
potatis + kålrot + rotselleri, 1 kg sammanlagt
(ex. 4 hg + 4 hg + 2 hg)
ca 1 dl lättmjölk
salt, peppar
Broccoli, ett huvud |
Näringsvärde per portion:
450 kcal 8 g fiber
35 g kolhydrat 30 g protein 20 g fett
- Mosa potatisen med potatisstöt i en bunke.
- Blanda med övriga ingredienser (funkar också bra med potatisstöt).
- Forma färsen till 8 biffar eller 4 jättestora biffar, alternativt till många "köttbullar à la Lindström".
- Stek biffarna 3-6 minuter på var sida, beroende på hur stora de är.
- Lägg ev. på lock mot slutet av stekningen.
- Skala, ansa och skär potatis och rotfrukter i bitar.
- Koka mjuka (10-15 min) och mosa.
- Tillsätt mjölk till lagom konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
- Koka buketter av broccolin 3 minuter i lättsaltat vatten.
|
Taco-tallrik
400 g nötfärs, 10 % fett
1 förp (8 st) Taco Tubs (tallrikar) 1 påse Taco spice mix
1 dl vatten
8 msk Taco Sause
4 dl majskorn (frysta el burk-)
4 hackade tomater
1 hackad rödlök (el gul lök)
10-20 cm gurka
strimlad isbergssallad
1 dl Mini Fraiche |
Näringsvärde per portion:
480 kcal 4 g fiber
60 g kolhydrat
16 g fett
27 g protein
- Värm tacoskalen i 125 graders ugnsvärme 10-15 minuter.
- Bryn färsen i stekpanna el gryta som inte kräver extra stekfett.
- Tillsätt kryddmix och vatten.
- Låt puttra 5-10 minuter.
- Servera en buffé med tacoskal, köttfärsöran, grönsaker, Mini Fraiche och Tacosåsen.
|
Fåraherdens fuskpaj
150 g lammfärs, 10 % fett (el annan mager färs)
1/2 tsk salt, 1 krm peppar
1 liten gul lök
3 msk Hp-sås
4 port pulver-potatismos (el hemlagat)
100 g (en liten) purjolök
50 g ost 17 %, ex Allerum prästost
300 g blandade valfria djupfrysta grönsaker |
Näringsvärde per portion:
415 kcal 4 g fiber
30 g kolhydrat
15 g fett
30 g protein
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Laga potatismoset enl anvisning på förpackningen.
- Blanda finstrimlad purjolök i moset.
- Blanda fäsen med HP-sås, riven lök, salt och peppar.
- Platta ut färsen i en ugnseldfast form el stekpanna och sätt in i ugnen ca 5 minuter.
- Ta ut formen och bred moset över färsen.
- Strö riven ost över och grädda ytterligare ca 20 min, tills osten börjat få färg.
- Tillaga de frysta grönsakerna enl anvisningarna.
|
Ärtsoppa + pannkaka
1 kg färdig ärtsoppa
1 sk knäckebröd + lättmargarin
1 pannkaka
Smet:
2 dl vetemjöl
4 dl lättmjölk
1 ägg
flytande margarin till stekning
2 msk sylt |
Näringsvärde per portion:
500 kcal 19 g! fiber
55 g kolhydrat 15 g fett 25 g protein
 |
Thaifiskgryta
med jasminris
3 dl jasminris
6 dl vatten
salt
400 g fisk, ex djupfryst sej
salt, peppar
3 msk olja el flytande margarin
1 röd chili, finhackad
2 msk röd currypasta
2 vitlöksklyftor, hackade
150 g purjolök (en liten), strimlad
150 g morot, strimlad
1 röd paprika, strimlad
4 dl kokosmjölk med låg fetthalt
1/2 kruka färsk koriander, grovhackad
200 g ananas i bitar, färsk el konserverad
1 pressad limefrukt
1 förpackning crabsticks, grovt skurna
|
Näringsvärde per portion:
500 kcal 5 g fiber
60 g kolhydrat
18 g fett
25 g protein
- Koka riset.
- Tina fisken och dela den i mindre bitar.
- Fräs chili, currypsta och vitlök lätt i matfett
- tillsammans med fisken. Salta och peppra.
- Blanda ner purjolöken, moroten och paprikan.
- Häll på kokosmjölken och låt puttra ca 5 minuter.
- Rör ner koriander, ananas och pressad lime.
- Dekorera med crabsticks.
|
Kärleksmåltid för två
Hummer med mandelpotatispuré
Chokladgratinerade jordgubbar
1 st fryst hummer (tinad)
0,5 kg mandelpotatis
1 tomat
ruccolasallad
2 dl matyoghurt
lime/citron
salt
2 skivor fullkornsbröd
lättmargarin

Dessert:
2 hg jordgubbar, färska el frysta (lätt tinade)
2 rutor mök choklad med hög andel kakao |
Näringsvärde per portion:
525 kcal 8 g fiber
60 g kolhydrat 15 g fett 32 g protein |