Till ett bröd

 

1/2 paket jäst

1/2 dl flytande margarin, ex Smör-& rapsolja/Milda/Becel

2 dl (lätt)mjölk (Värm inte!)

3 dl Kungsörnens fullkornsvetemjöl, Ljust & milt

1-2 dl vanligt vetemjöl

1 tsk kardemumma (malen eller mortlad)

1 kuvert saffran

1 krm salt

1 tsk socker

 

FYLLNING

100 gram mandelmassa

1 äpple

 

PENSLING och PYNT 

ägg

russin

 

 

Blanda jäst, matfett, mjölk, kardemumma  och salt i en bunke.

Rör ner mjölet, men spara lite av kärnvetemjölet till utbakningen.

Ställ degen att jäsa svalt.

 

Degen bör jäsa sammanlagt 3-4 timmar (eller längre).

Arbeta ihop degen för hand någon gång under jäsperioden.

Kavla ut drygt hälften av degen till en rund, oval eller fyrkantig botten - 40x20 cm.

 

Riv mandelmassa över. Hyvla över äpple (med upp-och-nervänd osthyvel t ex) jämnt över degplattan.

 

Använd resten av degen till att pynta kakan med: Kavla, tag ut hjärtan, stjärnor, grisar... med pepparkaksmått, klipp till löv, andra figurer eller bokstäver eller rulla till olika lussekatter. 

Låt jäsa på sval plats.

 

Sätt ugnen på 200-225 grader.

 

Pensla med lätt uppvispat ägg.

 

 

Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills adventsbrödet har fin färg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med nyttigare mjöl, nyttigare matfett och mindre socker

 

Fullkornsmjöl av vete innehåller lite mindre kalorier och kolhydrater, men betydligt mer näring än vanligt vetemjöl:

dubbelt så mycket folat 

3 gånger så mycket fiber och fosfor

4 gånger så mycket zink

5 gånger så mycket magnesium

6 gånger så mycket järn

 

Tyvärr innehåller grahamsmjöl också fytinsyra, som binder en del mineraler och gör att man inte kan tillgodogöra sig dem.

Men, om man låter degen jäsa tillräckligt länge bryts fytinsyran ner och viktiga näringsämnen blir tillgängliga.

 

Flytande margarin innehåller mer essentiella näringsämnen än t ex smör. Andelen livsnödvändiga fettsyror är 22-42% jämfört med 1-2% i smör. Mängden E-vitamin är 18 ug i flytande margarin mot bara 1,8 ug i smör. D-vitaminhalten är 10 ug i flytande margarin, men nästan försumbar (0,6 ug) i smör. 

Flytande margarin innehåller också mycket mindre mättat fett och transfett jämfört med smör.

 

 

 

Du är besökare nr: 

 

 

 

 

 

 

      Bullar

 
        Till en plåt eller 20 bullar

 

1/2 paket jäst

1/2 dl flytande margarin, ex Smör-& rapsolja/Milda/Becel

2 dl lättmjölk (Värm inte!)

3 dl Kungsörnens fullkornsvetemjöl, Ljust & milt

1-2 dl vanligt vetemjöl

1 tsk kardemumma (malen eller mortlad)

1 krm salt

1 tsk socker

 

FYLLNING

1/2 dl socker

1/4 dl flytande margarin

2 tsk kanel

1 äpple

 

PENSLING och PYNT 

ägg

pärlsocker

 

 

Blanda jäst, matfett, mjölk, kardemumma  och salt i en bunke.

Rör ner mjölet, men spara lite av kärnvetemjölet till utbakningen.

Ställ degen att jäsa svalt.

 

Rör ihop fyllningen: socker + matfett + kanel.

 

Degen bör jäsa sammanlagt 3-4 timmar (eller längre).

Arbeta ihop degen för hand någon gång under jäsperioden.

Kavla ut degen till ca 40x20 cm. Ev behövs det lite mer vetemjöl vid utbakningen.

 

Bred på fyllningen. Hyvla över äpple (med upp-och-nervänd osthyvel t ex) jämnt över degplattan. Rulla ihop. Skär i ca 2 cm skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa på sval plats.

 

Sätt ugnen på 250 grader.

 

Pensla med lätt uppvispat ägg.

Strö pärlsocker på bullarna.

 

Grädda ca 8 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

KostAteljéns adventsbröd   

- kalljäst, gott och lite nyttigare