Till ett bröd
1/2 paket jäst
1/2 dl flytande margarin, ex Smör-& rapsolja/Milda/Becel
2 dl (lätt)mjölk (Värm inte!)
3 dl Kungsörnens fullkornsvetemjöl, Ljust & milt
1-2 dl vanligt vetemjöl
1 tsk kardemumma (malen eller mortlad)
1 kuvert saffran
1 krm salt
1 tsk socker
FYLLNING
100 gram mandelmassa
1 äpple
PENSLING och PYNT
ägg
russin
Blanda jäst, matfett, mjölk, kardemumma och salt i en bunke.
Rör ner mjölet, men spara lite av kärnvetemjölet till utbakningen.
Ställ degen att jäsa svalt.
Degen bör jäsa sammanlagt 3-4 timmar (eller längre).
Arbeta ihop degen för hand någon gång under jäsperioden.
Kavla ut drygt hälften av degen till en rund, oval eller fyrkantig botten - 40x20 cm.
Riv mandelmassa över. Hyvla över äpple (med upp-och-nervänd osthyvel t ex) jämnt över degplattan.
Använd resten av degen till att pynta kakan med: Kavla, tag ut hjärtan, stjärnor, grisar... med pepparkaksmått, klipp till löv, andra figurer eller bokstäver eller rulla till olika lussekatter.
Låt jäsa på sval plats.
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Pensla med lätt uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills adventsbrödet har fin färg.